Manuele therapie

Manuele therapie is bedoeld voor klachten in het bewegingsapparaat, dat wil zeggen de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen.

Klachten in de wervelkolom en ledematen ontstaan wanneer gewrichten niet goed werken. Zo’n stoornis van een gewricht wordt ook wel functiestoornis genoemd. Vaak is kortere of langere overbelasting de oorzaak van de klacht. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk. Ook kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Met behulp van manuele therapie kan de stoornis van de gewrichten worden verminderd of verholpen.

De manuele therapeut verhelpt de functiestoornis van het gewricht door het toepassen van specifieke passieve mobiliserende bewegingen. Door de lichaamsdelen rond een gewricht op een bepaalde manier te bewegen kan de beweeglijkheid van de gewrichten snel worden vergroot. De pijn neemt dan af en de bewegingen van de gewrichten kan verbeteren.

Meestal is een zacht duwen of trekken tegen lichaamsdelen voldoende. Soms vult een manueel therapeut deze behandeling aan met gedoseerde impulstechnieken . De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij hoort men soms een knappend of krakend geluid. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden dit over het algemeen niet pijnlijk

Meer informatie over Manuele Therapie kunt u vinden op de site www.nvmt.nl